Kontakt: nadja.drakslar@gslitijasmartno.si

Biografija:

Klarinetistka Nadja Drakslar Petrač, sicer tudi univerzitetna diplomirana politologinja, je iz klarineta z odliko diplomirala leta 2010 na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu red. prof. Alojza Zupana, magistrski študij na graški Umetniški univerzi v razredu prof. Geralda Pachingerja pa je z odlično oceno zaključila oktobra 2013. Tekom študija se je redno udeleževala mojstrskih tečajev mednarodno priznanih klarinetistov in mednarodnih poletnih šol za komorno igro.

V času študija se je predstavila v najrazličnejših komornih zasedbah in redno pripravljala samostojne recitale ter sodelovala v okviru različnih festivalov in projektov doma in v tujini.

Kot solo klarinetistka je redno sodelovala v Simfoničnem orkestru Gimnazije Kranj. Julija 2011 je po uspešno opravljeni avdiciji na Dunaju kot članica sodelovala v mednarodnem orkestru Pacifiškega glasbenega festivala (Pacific Music Festival) v Sapporu, Osaki in Tokiu na Japonskem, v katerega je bila med klarinetisti s celega sveta izbrana kot ena izmed štirih izbranih klarinetistov.

Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter z Orkestrom SNG opere in baleta Ljubljana. Za izvedbo Koncerta za klarinet in orkester št. 2 v ES-Duru C. M. von Webra s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Reneja Gulikersa je leta 2007 prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Decembra 2011 pa je na Velikem božičnem koncertu Gimnazije Kranj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Simfoničnim orkestrom Gimnazije Kranj in dirigentom Nejcem Bečanom zelo uspešno poustvarila Koncert za klarinet in orkester v A-duru W. A. Mozarta.

Kot učitljica klarineta je bila od septembra 2012 redno zaposlena na Glasbeni šoli Kočevje in od marca 2016 na Glasbeni šoli Litija-Šmartno. Njeni učenci se redno udeležujejo domačih in mednarodnih tekmovanj, na katerih praviloma dosegajo visoke rezultate.

Kategorije:

Skip to content