Kontakt: lazaro.zumeta@gslitijasmartno.si

Biografija:

Violino je začel igrati pri šestih letih, motiviran z glasbo dedka Reinalda Hierrezuela, ki je je igral ‘harmonioso’ in očeta, pianista Leonarda Hierrezuela. Violino ga je od samega začetka pa do konca študija učila profesorica María de los Angeles Verdecia. Pod njenim mentorstvom je sodeloval na mnogih nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. kjer je dosegal odlične rezultate.

Bil je del simfoničnega orkestra mladih učencev osnovnih šol iz Havane s katerim so se predstavljali na mnogih pomembnih prireditvah v državi. Pozneje je bil član skupine violinistov pri profesor Alla Tarán in istočasno član dvornega orkestra pod vodstvom profesorja violine Evelia Tielles.

Leta 2001 je z odliko in maksimalnimi točkami 100 končal osnovno stopnjo in naredil izpit za vstop na srednjo glasbeno šolo Amadeo Roldan. V srednješolskih letih je bil del orkestra mladih in charange maestra Enrique Lazagas s katerim so se predstavljali na različnih dogodkih po državi.

Postal je tudi član združenja mladih talentov pod vodstvom profesorice Verdecia s podporo vseh direktorjev glasbenih šol v Havani in nacionalnega centra šol umetnosti CNEART ter inštituta za glasbo in kulturnih organizacij.

Kot posebej nadarjen je leta 2004 predčasno končal študij na šoli Amadeo Roldan in avtomatično prestopil na višjo stopnjo, na inštitutu za glasbo imenovem ISA. Tam je tudi z odliko in maksimalnem številu točk diplomiral na visoki stopnji in kot zlati diplomant osvojil nagrado na glasbenem razpisu “Jose White”.

S simfoničnim orkestrom mladih iz Venezuele v Caracasu je v letu 2005 izvajal 5. Simfonijo za orkester Gustava Mallerja, ki jo je dirigiral priznani dirigent Claudio Abbado.
Od 2005 do 2007 je bil član orkestra opere in baleta v Havani. Skupaj z orkestrom je nastopal na številnih koncertih priznanih glasbenikov kot so: César López, Chucho Valdés, Omara Portuondo, Ibrahin Ferrer, Buena Vista Social Club. Ob obisku ameriškega predsednika Carterja na Kubi je njihov orkester zaigral Vivaldijeve Štiri letne čase.

V času študija je posnel več plošč, prvo že pri dvanajstih letih, skupaj z dedkom Reinaldom Hierrezuelom, ki je bil vodja skupine “Duo Los Compadres” in “Vieja trova Santiaguera”.
V Slovenijo ga je pripeljala koncertna turneja z nekdanjo skupino, leta 2010. Leta 2018 pa se je zaposlil na glasbeni šoli Litija-Šmartno kot učitelj violine in tolkal.

Kategorije:

Skip to content