Glasba je najbogatejša umetnost:
pripoveduje o najbolj iskrenem, tudi neizrekljivo pove,
a je hkrati najrevnejša umetnost, nič ne reče.

(G. W. F. Hegel)

OBVESTILO ZA STARŠE OB ZAČETKU NOVEGA ŠOLSKEGA LETA


Objavljeno: 26. Avgust 2020Spoštovani starši, vstop v šolo je dovoljen izključno zdravim otrokom.


Prosimo, da pri tem upoštevate naslednje:
1. Otrok zadnjih 14 dneh ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2.
2. Otroku ni bila odrejena karantena.
3. Otroku oziroma članom ožje družine oz. istega gospodinjstva v zadnjih 14 dneh zdravnik oz. epidemiološka služba ni priporočila samoizolacije.

 

Če vaš otrok zboli s spodaj navedenimi znaki/simptomi ali bo potrjena okužba pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, naj ostane doma in omeji stike z drugimi ljudmi. Če je otrok bolan, za nadaljnja navodila pokličite otrokovega izbranega ali dežurnega zdravnika. V primeru potrjene okužbe v družini ali drugega tesnega stika z okuženo osebo boste nadaljnja navodila prejeli od epidemiološke službe. Priporočamo vam, da otrok omeji stike s starejšimi (npr. s starimi starši) in osebamis pridruženimi kroničnimi boleznimi ali imunskimi pomanjkljivostmi, saj so le-ti bolj ogroženi za težji potek bolezni.

 

Okužba z virusom SARS-CoV-2 lahko povzroči koronavirusno bolezen 2019 oz. COVID-19. Inkubacijska doba (čas med okužbo in pojavom bolezni) je lahko do 14 dni, povprečno približno 6 dni. Bolezen se najpogosteje kaže z znaki/simptomi okužbe dihal, to je s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80% okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Pri otrocih je potek bolezni praviloma lažji, tveganje za težek potek in zaplete pa se poveča pri starejših (zlasti starejših od 60 let) in osebah s pridruženimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, jeter, ledvic, sladkorna bolezen, imunske pomanjkljivosti ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje. Okužba s SARS-CoV-2 se med ljudmi prenaša kapljično, z izločki dihal. Za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Okužba je možna tudi ob stiku s površinami, onesnaženimi z izločki dihal. Za preprečevanje okužbe je tako najpomembnejša dosledna higiena rok in kašlja. Podrobna navodila za preprečevanje okužbe in več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

 

PRAVILA OBNAŠANJA V GLASBENI ŠOLI LITIJA - ŠMARTNO
- Vstop v šolo je dovoljen izključno zdravim učencem in zaposlenim.
- Druge osebe v šolo lahko vstopajo izključno po predhodni najavi in ob uporabi zaščitne maske, ki so si jo dolžne priskrbeti sami. Šola o tem vodi evidenco.
- Učenci v šolo vstopajo posamično in pazijo na predvideno razdaljo.
- Pri vhodu v bo v prvih dneh pouka odrasla oseba (čistilka, hišnik), ki bo pazila za distanco med otroki in opozarjala na razkuževanje rok že ob vstopu v šolo.
- Učenci naj k pouku pridejo le pet minut pred začetkom pouka in počakajo pred učilnico. Vrata učilnice odpira in zapira samo učitelj.
- Učenci se v garderobi preobujejo v šolske copate, odložijo vrhnja oblačila in odidejo pred svojo učilnico. V garderobi je lahko le toliko učencev in na takih mestih, da ohranjajo predvideno razdaljo najmanj 1,5 m (v garderobe učilnice plesa vstopajo posamično).
- Otroci, starejši od 12 let, ob prihodu v šolo, na stopnicah, hodnikih in drugih skupnih prostorih nosijo zaščitne maske ali drugo zaščito ustnega in nosnega predela (šal, ruta), za mlajše otroke pa je uporaba tovrstne zaščite za gibanje po skupnih prostorih priporočljiva. V učilnicah učenci ne nosijo zaščitnih mask, strokovni delavci pa jih nosijo v primeru, da ni mogoče zagotoviti predvidene razdalje vsaj 1,5 m.
- Učilnice se pred začetkom pouka temeljito prezračijo, med učnim procesom pa naj se učilnice pogosto zračijo, po možnosti po pouku vsakega učenca in po pouku posameznega razreda skupinskega pouka ali plesne skupine.
- Vsak dan je potrebno pred poukom učilnice in druge prostore temeljito počistiti in razkužiti kljuke, ročaje, mize, stole, stikala za luči, klavirske klopi, tipke klavirjev oz. pianinov in vse druge površine, ki so v uporabi več oseb.
- Učenci si ob prihodu v učilnico in pri odhodu iz učilnice domov razkužijo roke.
- Učitelji so stalno v razredu z učenci.
- V sanitarije učenci in zaposleni vstopajo posamično, priporočajo odpiranje vrat s komolcem, roke si temeljito umijejo.
- Učenke plesa ne uporabljajo garderobe, pred vhodom se preobujejo v plesne copate, pri tem pazijo na primerno medsebojno razdaljo, v učilnico vstopajo posamično skozi glavni vhod oblečeni v primerna oblačila (trenerka, oblačila za prosti čas…), vso opremo prinesejo v učilnico, jo tam odložijo (po navodilih učiteljice), pri vadbi se mora upoštevati priporočena razdalja med učenkami (talne oznake).
- V primeru suma z okužbo učenca pokličemo starše, da ga pridejo iskat. Do takrat se otroka osami v sobi za izolacijo (arhiv). V primeru suma na okužbo pri zaposlenem mora ta takoj domov in obvestiti svojega osebnega zdravnika. Tako starši kot zaposleni morajo o potrjeni okužbi takoj obvestiti šolo. Podrobna navodila o postopkih so navedena na v Higienskih priporočilih za izvajanje pouka v osnovni šoli (NIJZ).


Litija, 26. avgust 2020, ravnateljica: Janja Galičič

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke